Naše první dodání hasičského vozidla

Společnost FireTex s.r.o. dodala pro jednotku sboru dobrovolných hasičů obce Chrustenice v září roku 2021 novější CAS 20 na podvozku DAF AV75PC, která nahradila dosluhující CAS 25 na podvozku Škoda 706 RTHP. Vůz sloužil původně u hasičů na nizozemském ostrově Ameland. Vůz byl zakoupen z rozpočtu obce za 1 730 000 Kč bez DPH. Pro společnost se jednalo o první dodání hasičského vozidla na český trh.
Vůz vyrobený v roce 2002 s hliníkovou nástavbu zhotovila společnost Ziegler. V nástavbové části se nachází nerezová nádrž na vodu o objemu 4000 litrů. O dodávku vody z nádrže se stará čerpadlo Ziegler 16/8. V prostředních roletách na obou stranách se nachází elektrický vysokotlaký naviják s vysokotlakou hadicí o délce 90 metrů.

Vozidlo na podvozku DAF AV75PC s pohonem obou náprav 4×4 pohání motor o výkonu 213 kW, který je spřažený s automatickou převodovkou Alison. Podvozek disponuje možností uzamčení obou diferenciálů a zapnutím pohonu 4×4. Motor splňuje emisní normu Euro III.

Kabina vozidla je osmimístná. V přední části je osazena ochranným rámem a elektrickým navijákem Golemwinch s tažnou sílou 5400 kg.

Před dodáním vozidla bylo vozidlo v Nizozemsku kompletně servisováno včetně čerpadla, které prošlo mimo jiné celkovou generální opravou.

V ceně dodání vozidla bylo kromě přihlášení na české RZ, úpravy barevného provedení a označení vozidla dle vyhlášky č. 53/2010 Sb. i provedení certifikace a posouzení shody výrobku na Technickém ústavu požární ochrany. Dále v ceně bylo zařazení do IZS a provedení úprav na vozidle dle přání zákazníka například: kompletní výměna zvukového a světelného výstražného zařízení, montáž elektrického navijáku, výroba a montáž plechové bedny na nářadí v horní části nástavby. V rámci dodání vozidla poskytuje společnost dvouletou záruku na mechanické díly.

Společnost FireTex s.r.o. působí na českém trhu od konce roku 2020 kdy začala s prodejem použitého vybavení. V roce 2021 společnost vstoupila na trh s prodejem ojeté hasičské techniky ze zahraniční a od ledna roku 2022 již společnost kromě prodeje použitého vybavení nabízí i dodání nové výstroje či výzbroje.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Chrustenice je zařazena do kategorie JPO V. Což znamená že jednotka má místní působnost s dobou výjezdu do 10 minut. Velký kus práce na dovybavení vozidla provedli členové jednotky svépomocí.

Celková délka vozidla včetně navijáku je 7,2 m, šířka 2,55 m a výška 3,4 m

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz